Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Κι όμως… προσλαμβάνουν συμβασιούχους

Το άρθρο έχει συνταχθεί την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια σε αυτό το άρθρο μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.



Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Η προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου να υπάρξει οριστικό τέλος στους κάθε είδους συμβασιούχους και απασχολουμένους σε προγράμματα Stage στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι εφαρμόστηκε μόνο για να δρομολογηθεί η απόλυση εκείνων που είχαν προσληφθεί κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών που μέχρι πρότινος το έκαναν οι απασχολούμενοι σε προγράμματα Stage, έχει ήδη καταφύγει στη λύση της πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ήδη η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει χωρίς τη δέουσα προβολή στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπου η πολιτική ηγεσία δρομολογεί την πρόσληψη 86 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για να καλύψει τις κενές θέσεις που προκύπτουν από τις απολύσεις των προσληφθέντων επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη πρακτική θα ακολουθηθεί και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να «τακτοποιήσει» νέους συμβασιούχους, η επιλογή των οποίων θα εγκρίνεται από τα «ελεγχόμενα» Διοικητικά Συμβούλια, και το ΑΣΕΠ δεν θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά θα «δύναται να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους». Όπως προκύπτει από το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «Απογευματινή» και αφορά σε προσλήψεις 86 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε ταμείο επικουρικής ασφάλισης, το ΑΣΕΠ θα έχει ρόλο και λόγο μόνον εφόσον κάποιος ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε ένσταση. Το ΑΣΕΠ δεν θα έχει εκ προοιμίου καθοριστική παρέμβαση στη διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής των νέων συμβασιούχων, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με γνώμονα τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τίθενται και θα αξιολογούνται από τους «ιθύνοντες» των υπουργείων. Η «πράσινη» πατέντα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που έρχεται να αντικαταστήσει άλλους συμβασιούχους και απασχολουμένους σε προγράμματα Stage, δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες αξιοκρατίας, καθώς τα πρόσωπα που θα προσληφθούν θα έχουν τη δυνατότητα μοριοδότησης, την οποία το ΠΑΣΟΚ στέρησε από εκείνους που απέλυσε. Δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ ως «θεοποιημένος» θεσμός απόλυτης διαφάνειας δεν υφίσταται, κάτι που επισημάνθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόσο από τον Θ. Πάγκαλο όσο και από τον Ε. Βενιζέλο, εύλογα δημιουργεί υποψίες η συγκεκριμένη μεθόδευση της κυβέρνησης, την οποία καταγγέλλουν ευθέως και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σκοπεύει να φέρει και αυτό το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο κ. Αυγενάκης κάνει λόγο για πολιτική μεθόδευση, που αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση αφήνει στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχους και τις οικογένειες και από την άλλη πλευρά προωθεί την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν μετά την απόλυσή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Α».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου